Tinerete fara batranete

Anul lansarii : 1969

 

Timp de rulare : 1h33min

 

Gen : Fantastic / Familie / Aventura

 

 

Filmul e bazat pe ideea basmului cules de Petre Ispirescu,si o chintesenta a povestilor populare romanesti,si este regizat de o femeie, Elisabeta Bostan,care a scris si scenariul.

 

La nastere,cele 3 ursitoare hotarasc soarta lui Fat Frumos : va fi un voinic istet si indraznet, si toate invataturile pe care altii le vor invata intr-un an,el le va invata intr-o luna,dar parintii nu vor avea parte de el!

 

Ca sa-l opreasca din plans,tatal lui ii promite "tinerete fara batranete si viata fara de moarte".

Cand creste, fiul ii cere tatalui ceea ce i-a promis cand era bebelus (ca isi aduce aminte!).Tatal lui ii spune ca e ceva ce a zis doar pentru a-l face sa taca,asa ceva fiind de neatins.

 

Fat Frumos pleaca in lume sa gaseasca singur ce i s-a promis.

Pe un varf de munte il intalneste pe Mos Vreme care toarce Timpul pe roata vremii. Acesta ii spune ca secretul este la o fata de imparat,si sa se fereasca de vrajitoarea de la hotarul 'Tineretii fara Batranete'.

 

Fat Frumos ajuta o floare, care se transforma intr-o zana, si in semn de multumire ii da un corn cu care sa o cheme cand e in primejdie.

Mergand mai departe este rugat de imparateasa neamului pasaresc sa o ajute,si cand aceasta este eliberata de el, ii ofera o pana pe care s-o puna la ureche cand "voia buna si nadejdea il vor parasi".

 

Cand in final ajunge la hotarele imparatiei Tineretii fara Batranete,i se spune ca trebuie sa indeplineasca 3 dorinte (sarcini foarte grele si imposibil de indeplinit) ale fetei de imparat .

 

Desi realizat la sfarsitul anilor '60 filmul este foarte bine realizat. Efectele speciale sunt bune pentru acea perioada. Culorile sunt frumoase, vii.

Peisajul este superb, decorurile,incepand de la casa parinetasca pana la castelul regelui taramului vietii fara de moarte,sunt splendide,arata exact ca intr-un basm!

 

Dialogul este frumos,ca o poezie.

 

Coloana sonora este frumoasa,am recunoscut piesa Ciuleandra,a Mariei Tanase, si Ciocarlia,scrisa de George Enescu.

 

Actorii au fost Ok, mi s-a parut ca actorul principal si cel care il joaca pe adversarul sau nu au fost la inaltime.

 

Puteti urmari filmul,gratis,aici :

https://www.youtube.com/watch?v=ftPR4PskIOM&ab_channel=LucianMarina

 

Evaluare : Merita vazut!