Vlad Tepes

Anul lansarii : 1979

 

Timp de rulare : 1h43min

 

Gen : Istoric / Drama / Razboi

 

 

Filmul este inspirat de viata domnitorului Tarii Romanesti ,Vlad Tepes, in timpul domniei caruia Tara Romaneasca si-a dobandit temporar independenta fata de Imperiul Otoman. Filmul trateaza doar cea de a doua domnie,fiind cea mai lunga (6 ani).

 

In anul 1456 ostirile Imperiului Otoman au fost infrante de Iancu de Hunedoara la Belgrad. 3 zile mai tarziu, Iancu moare de ciuma.

Mahomed al II lea profita ,incecand sa cucereasca Europa si Tara Romaneasca.

 

Vlad Tepes intelege ca odata cu moartea lui Iancu,promisiunile facute inainte de moartea acestuia sunt desarte,si Tara Romaneasca trebuie sa se apere singura. El cere ajutorul taranilor care iubesc libertatea mai presus de orice.

Dupa lupte,condamna la moarte tradatorii,pentru ca vrea sa se inconjoare cu oameni de incredere.

 

Dupa o discutie cu boierii,carora le cere socoteala pentru pamantul tarii pierdut,acestia cred ca il pot controla ca pe inaintasii lui,asa ca il lasa sa aiba vise de marire,dupa care,se gandesc ei,il pot da jos ,daca nu joaca dupa cum ii canta ei.

 

Auzind ca drumurile sunt nesigure,si hotii sunt la tot pasul,furand si omorand,ziua cersind si noaptea furand, Vlad Tepes da ordin sa fie cautati talharii,si sa se dea un ospat in cinstea lor..dupa care da ordin sa se inchida usile si sa fie dat foc hanului.

 

Dregatorii vin la sfat dupa amiaza,dupa ce isi fac ei treburile.Vazand ca Vlad Tepes ii cearta,realizeaza ca nu-i de joaca cu el,si incep sa-si faca planuri sa-l dea jos.

 

De 3 ani de cand e la domnie,nu mai plateste tribut Portii,iar Mahomed trimite sol sa ii spuna ca daca il lasa sa treaca prin Tara Romaneasca in Ungaria,pentru a o cuceri, Tara Romaneasca nu va trebui sa mai plateasca tribut,si va ramane neatinsa. Vlad refuza,pentru ca nu crede ca o tara mica,poate dainui intr-o mare islamica.

 

Filmul e poezie in miscare si foarte bine realizat.Dialogul este superb,e ca o poezie.E o placere sa urmaresti filmul,sa asculti replicile!

Luptele sunt bine realizate si par reale.

 

Actorii au jucat bine.

 

Coloana sonora e Ok,mi s-a parut ca in unele cazuri,in anumite scene de lupta era prea vesela pentru ceea ce era pe ecran.

 

Puteti urmari filmul integral,gratis,aici : https://www.youtube.com/watch?v=k-CPWNUKE5U&ab_channel=LupLiber

 

Scara de evaluare : Merita toti banii!